Haber

Girit Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı: Salyangoz yahnisi haberi bölücü

Girit Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği Lideri Yunus Çengel, Kuşadası Sokak Şenliği kapsamında salyangoz yahnisi yapılmasına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Çengel, “Bu kadar kültürel ve tarihi zenginliğe sahip bir ülkede bu tarz haberler Bunu yapmak insanlık suçudur. Düzenlediğimiz festivallerde Girit yemeklerinin yanında bu lezzeti de misafirlerimize sunuyoruz. Turizm kentinde düzenlenen bu kadar renkli bir etkinliğin altını oymaya çalışmayı asla tasvip etmiyoruz” dedi.

Girit Kültürü Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel, Girit kültürüne ait bir yemek olan ve Giritlilerin yaşadığı birçok bölgede pişirilen salyangoz yahnisi ile ilgili ayrımcı haberleri hakaret olarak gördüklerini belirtti.

“Türkiye, kültürel renkleri ile dünyada eşi benzeri olmayan bir ülkedir. Bu kadar kültürel ve tarihi zenginliğe sahip bir ülkede böyle haberlerin yapılması öncelikle insanlığın kabahatidir. Midye, midye gibi dinimizde haram olan deniz ürünleri de mekruhtur. kalamar, ıstakoz, karides ve salyangoz.Salyangoz güveci ise o da bellidir.Bu haberleri yapanların TCK 216/1 maddesi gereğince halkı kin ve düşmanlığa tahrik amacıyla suç işledikleri açıktır. Adı geçen yetkililerimizi bu konuda göreve davet ediyoruz.Toplumu ikiye bölen bu tür haberler gereğini görsün.”Girit yemeklerinin yanında bu lezzeti misafirlerimize sunuyoruz. Turizm kentinde böylesine renkli bir olayın altını oymaya çalışmayı asla tasvip etmiyoruz.”

Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği (KUPAD) Başkanı Aydın Sürer de haberin kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Salyangoz güvecinin Ege’nin asırlık yemeği olduğunu belirten Sürer, şöyle konuştu:

“Giritli KUPAD Üyesi Şef Zeynep Tankaş’ın Girit kabağı, domates, biber ve zeytinyağı ve salyangozlarla yaptığı salyangoz yahnisi, olağanüstü kokusu ve tadıyla Kuşadası Sokak Festivali katılımcılarına ilginç bir deneyim yaşattı. Ege mutfağında yüzyıllardır vardır.Öncelikle insanları yediklerine göre ayıramazsınız.Bu yemek sadece Kuşadası’nda değil Muğla yöresinde de yapılır.Gastronomi açısından çok değerli bir yemektir. .Egeliler bu yemeği özel misafirleri olduğu zaman yaparlar.Bu şekilde din,dil,ırk ayrımı yapmak kesinlikle kabul edilemez.”

Kaynak: ANKA / Kültür Sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu