Narsist gitse veya ölse bile yara izleri sizinle yaşamaya devam eder. Çünkü narsist seni istediği şekle sokmuştur. Bu formu düzeltmeniz yine yıllarınızı alacak.
Narsist, sizi suçlayarak veya küçümseyerek aslında sizi, sizi küçümsediği şekilde şekillendirir.
Narsistin bıraktığı izlere bir göz atalım;
Hatalar seni ”başarısız” yapar.
Aşırı başarılı olsanız bile, yine de başarısız olduğunuzu hissedersiniz. Çevrenizdeki insanlar sizi tebrik etse bile başarısız olduğunuzu hissetmeye devam edersiniz. Çünkü o narsistin küçümseyici sesi, sizin iç sesiniz olmaya başlar.
Müşterilerimden biri, 12 kitap ve 143 makale yazmış, Türkiye’nin önde gelen profesörlerinden biridir. Babasını 2 yıl önce kaybetmiş, babası da öğretmen olarak ölmüş ama ölürken bile bunun kıymetini hiç bilmemişti. Halen babasının bıraktığı izlerle yaşadığını ve akademik anlamda daha ileri gitmeye çalıştığını söyledi. Başarı yanılsamasını başaramayacağını bana geldiğinde anladı.
Narsist sizi “sevililmez” olduğunuza ikna eder. Bir gün iyi davranıyor, diğer gün kötü davranıyor. Yıllarca gerçekten sevildiğinizin farkına varamayabilirsiniz. Dışarıdaki insanların sizi gerçekten sevip sevmediğini anlamak sizin için zorlaşır. Bir gün sizi sevip sevmeyen, bir gün iyi, ertesi gün kötü davranan tutarsız insanları hayatınıza çekersiniz. Narsist çevrenizdeki herkese sevgi ve ilgiyle yaklaşır ama size karmaşık bir şekilde yaklaşmaya devam eder ve kafanız karışır. Zihniniz karışır ve şu fikirleri alırsınız: “Herkese iyi davranıyor, bana neden kötü davranıyor? Bende bir sorun mu var?” -Hayır yok. Bu narsistin yaşam tarzı herkese aynısını yapacaktır.
Narsist sizin “güven” algınızı yok eder. Çünkü narsist asla güven veren bir tavırla davranmaz. Seni aldatır ve yalan söyler. Zamanla bu inancı geliştireceksiniz. “En yakınımdaki insanlar bu kadar iş yapıyorsa çevremdekiler bana ne yapmaz?” . Bu inanç insanlarla olan ilişkilerinizi etkiler. İnsanlara güvenince kaçarsınız, ya inanmayanları seçip güvensizlik duymaya devam edersiniz, ya da insanlara çok fazla güvenip sürekli kazıklanan bir insana dönüşürsünüz. Günün sonunda sinirlenen hep sen oluyorsun.
Narsist “özsaygınızı” düşürür. Bu düşük özgüven hayatınızın birçok alanına yansır; iş, aile, sosyal çevre, ilişkiler, beden dili, spor, sanat… Dışarıdan bakıldığında beden diliniz içe dönüktür, küçük görünürsünüz, omuzlarınız gergin olduğu için kalkık olabilir. Gerginlik belirtileri gösteriyor; Tırnaklarını yemek, sürekli saçlarıyla oynamak, parmaklarını birbirine bağlamak, sürekli ensesine dokunmak, avuçlarını ovuşturmak gibi pek çok gerginlik belirtisi hayatının bir parçası olmuş. Sosyal aktivitelerden uzak durur. İş hayatınızda başarısızlıklar meydana gelir. İşinize odaklanamazsınız ve gücünüz kalmaz. İş arkadaşlarınız gerilediğinizi söylüyor. Çevrenizdeki insanlarla bağlantılarınız azalır, yeni insanlarla tanışmak istemezsiniz.
İş hayatında sürekli işini iyi yapıp yapmadığını düşünür, eleştiri almaktan çok korkar, hata yaparsa cezalandırılacağını düşünür, yoğun bir şekilde onay ve takdir arar, ne yaptığından asla emin olamazsın. İş hayatında oldukça fedakar bir davranışı ifade eder. Görevi olmayan tüm görevleri üstlenir. Daha sonra kendine ayıracak vakti kalmadığı için içsel bir öfke yaşar. Meslektaşlarına o kadar iyi davranıyor ki bir süre sonra onların istismarına uğradığı için kendine kızıyor. Oldukça adil ve eşitlikçidir ancak performansının sonucunu alamamaktadır. Kendisinden daha az çalışan birinin terfi almasına çok sinirleniyor. Yaşadığı haksızlıklara karşı sesini çıkaramıyor ama içinde büyük bir öfke hissediyor. Bu yüzden insanlara çok yüzeysel ve mesafeli yaklaşır. Sırf kendisine haksızlık yapıldığı için manipüle edilen insanlara kızar, onlarla soğuk ve aralıklı olarak takılır. Bir süre sonra işinde tükenmişlik ve büyük bir mutsuzluk yaşar. Performansı her geçen gün düşmeye başlıyor. Korktuğu şey başına geldi. Artık korku bozukluğu ve mükemmeliyetçilik nedeniyle otomatik olarak düşük performans sergiliyor ve işinde başarısız oluyor ya da işten atılıyor.
Narsiste maruz kalan kişi, özgüveninin düşük olması nedeniyle ailesiyle sağlıklı sonlar yaşayamaz ve yakın bir hayat yaşar.
Her zaman herkesin isteklerini karşılar ama başkasından bir şey istediğinde kimse yanına gelmez ve bu duruma çok kızar. Adaletsizliği öfkeyle dile getiriyor ama bu sefer kötü çocuk olarak etiketlenmekten kurtulamıyor. Kendisi hiçbir şey isteyemeyeceği için yıllarca çabalar ve kendi çabasıyla hayatını kurar. Ancak diğer yandan diğer kardeşine de tonlarca fırsat sunuluyor. Bunları gördüğü halde sesini çıkarmaz ve yıllarca bekler ama bir gün içindekileri kusar. Bu bazen öfke patlamalarına neden olur. Otomatik olarak ailesinin kendisini sürekli kötü çocuk olmakla suçladığı kişi haline gelir. Ancak yıllarca bunun olmasını engellemeye çalışır. Ancak günün sonunda suçlanan yine çocuktur. Hayatında ne kadar fedakarlık yaparsa yapsın asla sevildiğini hissedemez.
Özgüvenin düşük olması arkadaşlıklarınıza da yansır. Narsistle ilişkinizi, sizi sürekli sömüren, onun dediğini yapan, sizi destekleyen ama ihtiyaç duyduğunuzda yanınıza gelmeyen, sürekli eleştiren arkadaşlıklar kurarak sürdürürsünüz. Fikrinizi ifade edemezsiniz, kararlarınızı söyleyemezsiniz ve her zaman onun peşinden gidersiniz. Narsist sizi izole ettiği için yeni insanlarla tanışmaktan korkar ve sosyalleşemezsiniz.
Düşük benlik saygısı sosyal yaşamınızı da etkiler ; Sürekli eleştirildiğinizde ve başarısızlığınız vurgulandığında utanırsınız ve utanmamak için sosyal aktivitelerden kaçınırsınız. Çünkü performans telaşı sizi durduracaktır. Spor yapmaktan kaçınıyorsunuz, hareketleri doğru yapmak sizin için utanç kaynağı olabiliyor, yaptığınız işin gülünç olacağını düşünerek sanat yapıyorsunuz ve gitmiyorsunuz, bir müzik aleti çalmaya çalışıyorsunuz ama ritmi tutturamıyorsunuz, çalamıyorsunuz. Bir enstrümanla dans etmeye çalışıyorsunuz ve burada insanlarla temasa geçmekten, hareketleri yanlış yapmaktan korkuyorsunuz. Çekiniyorsun. İnsanlara dokunmak, temas kurmak size yabancı geliyor çünkü kendi bedeninize yabancılaşmışsınız, aileniz tarafından dokunulmadığınız ve sevilmediğiniz için dokunmanın yanlış olduğunu düşünüyorsunuz ve dans etmiyorsunuz.
Bir sosyal aktiviteyi denedikten sonra vazgeçersiniz çünkü sizi tatmin etmez ve kendinizi başarılı görmezsiniz. Yıllarca bu tür aktivitelerden uzak durursanız beyninizdeki beceri nöronları gelişmez ve ilerleme sağlayamazsınız.
Depresyonda olduğunuzda sosyal aktivitelere katılmak istemezsiniz. Harekete geçecek ne gücünüz ne de isteğiniz var. Sosyal aktiviteler zaman ve çaba gerektirir. Zorlamadığınız sürece yaptığınız işten keyif alamazsınız. Bir kez deneyerek beğenip beğenmediğinizi bilemezsiniz. Bu yüzden kendinizi zorlamanız gerekiyor. Bir aktiviteden hoşlanmasanız veya istemeseniz bile, onu yapmaya devam edin. Ancak kendinize zaman ayırmanızda fayda var. Hoşunuza gitmediğinde yeni aktiviteler keşfedebilirsiniz.
instagram
Youtube
X
tiktok
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio
ivrindi-ajans.xyz